PENDIDIKAN

# Rumusan Waktu PdPc 2018

# Nota Serah Tugas Guru 

# Takwim Mingguan Sesi Persekolahan 2017

# Pengurusan Fail PBPPP 2016

Apabila PBPPP dilaksanakan sepenuhnya, maka Fail PBPPP menjadi satu dokumen yang sangat penting bagi penilaian PPP. Berikut merupakan contoh susun atur Fail PBPPP mengikut instrumen penilaian berdasarkan Garis Panduan PBPPP 2016


# PdPc Abad ke-21 

# Transformasi Sekolah ke arah Kecemerlangan: Bermula dari 3 Perkara Asas 

Proses transformasi pada sesebuah sekolah bukan satu kerja mudah. Ia menuntut komitmen yang padu daripada semua pihak. Tetapi, impian ini tidak mustahil direalisasikan jika cita-cita yang dijunjung didokong oleh usaha yang tinggi menggunung. Bermula dari 3 perkara asas:

   1.   Kebersihan & keceriaan sekolah
   2.   Akademik
   3.   Disiplin


# Perbezaan Antara Projek Inovasi, Kajian Tindakan & Penyelidikan 

Ketiga-tiganya mempunyai tujuan utama yang sama, iaitu mengkaji sesuatu isu atau masalah yang dihadapi dalam bilik darjah, sekolah mahupun dalam bidang pendidikan secara amnya. Namun, ketiga-tiganya merupakan perkara yang berbeza.


# e-GTukar oh e-GTukar........ 

Bulan September tiba lagi. Bulan yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakan guru terutamanya bagi yang berbakti di seberang Laut China Selatan. Tiga bulan berlalu selepas kekecewaan pada Jun lalu, harapan guru kembali mekar dengan tibanya September. Walaupun permohonan untuk bertukar ke Semenanjung belum tentu lagi berjaya, namun apa yang penting usaha tanpa jemu diiringi doa yang tidak putus-putus serta tawakal sepenuhnya pada Yang Maha Kuasa menentukan rezeki setiap manusia.

# Penangguhan Peperiksaan Amali Sains Berpusat SPM 2016 

Baru-baru ini kita mendapat berita tentang penangguhan Peperiksaan Amali Sains Berpusat SPM yang bakal dimulakan pada tahun 2016. Faktor penangguhan tersebut adalah disebabkan kebanyakan makmal sekolah belum mempunyai kemudahan yang mencukupi, terutamanya bagi sekolah-sekolah yang terlibat dalam bencana banjir hujung tahun lepas.

Bermula pada tahun hadapan, peperiksaan bertulis Kertas 3 bagi mata pelajaran sains tulen (Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan) akan digantikan dengan peperiksaan berpusat amali sains. Selaras dengan itu, pihak KPM / JPN / PPD menjalankan pemantauan di sekolah-sekolah untuk melihat tahap kesediaan makmal sekolah yang akan digunakan untuk  menjalankan peperiksaan amali. Di samping itu, pemantau juga akan memantau pelaksanaan PdP amali guru sains yang dipilih.


No comments:

Post a Comment