Friday, 7 August 2015

Karnival Sains & Teknologi SMKBA 2015 : Hari 5

Hari terakhir Karnival Sains pada tahun ini. Seperti tahun-tahun sebelum ini, hari terakhir akan diisi dengan program ceramah “Klik Dengan Bijak” oleh Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (SKMM / MCMC) cawangan Sibu. 


Program ceramah ini merupakan salah satu program kesedaran keselamatan internet yang dianjurkan oleh SKMM. Mereka sering menganjurkan program ceramah seperti ini di sekolah-sekolah dan bersedia untuk dijemput oleh mana-mana pihak / agensi / komuniti bagi mengadakan program berkaitan keselamatan internet.


Melalui ceramah tersebut, pengguna internet didedahkan dengan langkah-langkah keselamatan semasa menggunakan internet. Kita juga diingatkan agar tidak menyalahgunakan internet untuk tujuan yang negatif seperti menyebarkan fitnah, memuatnaik status ataupun gambar yang tidak bermoral.


Pihak SKMM turut berkongsi dengan kami statistik aduan kes yang mereka terima berkaitan dengan dunia maya ini. Setiap hari pasti ada sahaja aduan yang diterima berkenaan penyalahgunaan internet. Itu baru di Sibu sahaja, belum lagi dikira seluruh negara. Antara aduan yang banyak diterima adalah tentang penipuan melibatkan wang, penyebaran berita palsu, love scam dan sebagainya.

Penyebaran berita palsu banyak terjadi apabila ramai pengguna internet yang terlampau teruja untuk like dan share sesuatu berita di media sosial tanpa menyelidik kebenarannya terlebih dahulu. Akibatnya, semakin ramai yang terdedah dengan berita yang tidak benar sehinggakan kadang-kadang boleh menjejaskan keharmonian dalam masyarakat. Jadi, pastikan anda selidik dahulu sesuatu perkara sebelum like, comment, ataupun share. Jika ternyata berita yang anda kongsikan itu adalah palsu, anda juga boleh didakwa mengikut Akta Komunikasi & Multimedia Malaysia.


Kalau nak cerita semua input ceramah tadi di sini, sampai esok pun belum habis. Hehe…… jadi, jika mahukan maklumat lebih lanjut tentang keselamatan internet, peranan SKMM dan juga program “Klik Dengan Bijak” bolehlah follow mereka di media sosial ataupun search sahaja di YouTube.


Jutaan terima kasih diucapkan kepada En. Nading dan Pn. Farzana dari SKMM Sibu yang sudi datang ke sekolah kami. Tak sesat walaupun pertama kali datang ke sini boleh dikira hebatlah. Hehe…. Ceramah yang menarik, pegawai SKMM yang peramah dan sporting serta cenderahati yang best, sememangnya menjadi penutup yang baik buat Karnival Sains & Teknologi 2015. 

Sebelum: Karnival Sains & Teknologi SMKBA 2015 : Hari 4 
                # Kuiz Perdagangan
                # I am CEO

No comments:

Post a Comment