Monday, 3 August 2015

Karnival Sains & Teknologi SMKBA 2015 : Hari 1

Pagi tadi, Karnival Sains & Teknologi bagi tahun 2015 di sekolah saya telah dilancarkan secara rasminya oleh Tuan Pengetua. 

Sebelum ini ia dikenali sebagai Minggu Sains & Matematik dan merupakan acara tahunan dalam kalendar Bidang Sains dan Matematik. Kebiasaannya dijalankan pada bulan Julai / Ogos. Bermula pada tahun lepas, pelaksanaan Minggu Sains menggabungkan dua bidang iaitu Bidang Sains & Matematik serta Bidang Vokasional & Teknikal (VoTek). Sejak itu, namanya ditukar menjadi Karnival Sains & Teknologi.

Selain daripada dua bidang utama yang menjadi tunjang kepada pelaksanaan Karnival Sains & Teknologi di SMK Bawang Assan, Sibu, pada tahun ini kami turut mendapat kerjasama daripada unit Ko-Kurikulum, Jawatankuasa Asrama serta Persatuan Kadet Bomba. Saban tahun, satu tema akan dipilih sebagai fokus utama aktiviti sepanjang Karnival Sains berlangsung. Jika pada tahun lepas Kimia menjadi temanya, tema pada tahun ini pula adalah Fizik. Maka, gimik perasmian serta aktiviti utama sepanjang minggu ini lebih berfokuskan kepada Fizik.
Gimik Perasmian

Perasmian Karnival Sains & Teknologi dilakukan di tapak perhimpunan semasa perhimpunan pagi. Seperti biasa, upacara perasmian dijalankan secara ringkas dan hanya memakan masa yang singkat.


Untuk gimik perasmian, Tuan Pengetua bersama PK1, PK HEM dan PKKK melepaskan anak panah ke arah sasaran yang telah disediakan. Set memanah disediakan oleh KP Fizik, Cikgu Norhidayah selaku perancang utama Karnival Sains pada tahun ini.


Nampak seperti agak mudah untuk memanah, tapi rupa-rupanya agak sukar juga jika tidak kena dengan gayanya. Barisan pentadbiran terpaksa mencubanya beberapa kali sebelum anak panah mereka mengenai sasaran. Memanah memerlukan konsentrasi dan teknik yang betul bagi menepati sasaran. Walau apapun, barisan pentadbiran patut dipuji kerana berjaya melakukan gimik perasmian dengan baik walaupun ini merupakan kali pertama mereka memegang anak panah.Objektif menjadikan aktiviti memanah sebagai gimik perasmian adalah bagi menunjukkan konsep Fizik dalam kehidupan seharian kepada para pelajar terutamanya bagi pelajar-pelajar Tingkatan 4 dan 5. Konsep Fizik yang terlibat antaranya momentum, impuls dan letupan kemudiannya diterangkan oleh Cikgu Esmandi sejurus setelah selesai gimik perasmian.


Sebaik sahaja semua guru dan pelajar bersurai, saya dan beberapa guru lain tidak melepaskan peluang untuk mencuba aktiviti memanah. Bila lagi mahu rasa pengalaman memanah kan. Kebetulan pula tiada kelas masa pertama & kedua, maka kami pun mainlah sampai puas. Bila matahari dah meninggi baru berhenti. Hehe…..
 Antara guru-guru yang telah menunjukkan skill a.k.a stail mereka: 


*tapi kebanyakannya tak kena sasaran pun...stail je lebih. haha...... 

Aktiviti Hari Pertama

Aktiviti untuk hari pertama cukup ringkas dan dikendalikan oleh Panitia Matematik di bawah seliaan KP Matematik, Cikgu Harmila. Semua aktiviti hanya dijalankan dalam kelas oleh guru matematik. Antara aktiviti yang dijalankan adalah:
i)                    Pertandingan menghitung bilangan gula-gula dalam botol
ii)                   Kuiz Sudoku
iii)                 Kuiz “Who Am I”                                # jabatan bomba
                                # firedrill
                                # demo memadamkan api 

No comments:

Post a Comment